Ecologische tuin krijgt bijzondere nominatie in wedstrijd voor Limburgse tuinaannemers
Van architectonische lijnen tot ruige landschapstuinen: bij Willy Reynders Tuinarchitectuur leggen wij een tuin aan waarin onze klanten zichzelf kunnen zijn. De tuin van Hantzen Houwert uit Houthalen-Helchteren is daar een mooi voorbeeld van. Over een periode van 30 jaar evolueerde haar Engelse tuin tot een groene oase met een uniek karakter. Deze tuin leverde ons dan ook een bijzondere nominatie op voor de titel van ‘Limburgse Tuinaannemer van het Jaar’, buiten de reguliere categorieën. We nemen u graag mee door deze eigenzinnige groene parel, die is voortgegroeid uit een jarenlange, hartelijke samenwerking tussen tuineigenaar en -aannemer. Of om de jury te citeren: “Zoals een partituur die door de jaren heen tot een schitterende melodie uitgroeit.”
Van Engelse elementen…
De kiem voor deze unieke tuin werd in de jaren 90 gelegd, toen eigenares Hantzen Houwert samen met haar echtgenoot haar intrek in Helchteren nam. “Toen mijn man Erik en ik hier in de jaren 90 kwamen wonen, heeft Willy Reynders deze tuin in Engelse stijl aangelegd,” herinnert eigenares Hantzen zich. “Met typische buxushagen, coniferenhagen en lavendel. Als stadsmensen uit Amsterdam hadden we geen kaas gegeten van tuinieren, maar dankzij Willy en snoeier Joris leerden we gaandeweg deze tuin mee te onderhouden.”

…naar een ruwe, ecologische parel
Door de droogte van 2019 geraakte heel wat beplanting echter beschadigd, waardoor Hantzen en Erik voor een renovatieproject kozen. Haar mosterd voor de nieuwe uitstraling van de tuin vond Hantzen in haar Nederlandse roots. “Ik liet me inspireren door tuinarchitect Piet Oudolf, bekend om zijn natuurlijke, ‘woeste’ tuinen met weelderige, losse beplanting.” Samen met de Nederlandse tuinarchitect Rick de Valk legde het team van Willy Reynders Tuinarchitectuur een nieuwe tuin aan. Hoewel het tuinontwerp van dit project iets strakker oogt dan een klassieke Oudolf-tuin, biedt het geheel een rijke variatie aan soorten zoals akelei, varens, epimedium en een paar Britse toetsen zoals fuchsia. Het geheel wordt bewust niet besproeid of bemest zodat de natuur hier veel vrijheid geniet, al worden bepaalde planten wel regelmatig verplaatst, zowel door Hantzen als door het team van Willy Reynders Tuinarchitectuur zelf. “Ook in dit soort tuinen is het handig om te weten welke planten de overhand nemen”, vertelt Piet Rietveld, business unit manager bij Willy Reynders Tuinarchitectuur. “Zodat klanten ook zelf hun tuin gemakkelijker kunnen onderhouden en styleren als ze dat wensen. Ons team adviseert onze klanten daar uiteraard graag bij.”
Als een feniks
In de loop der jaren werd de natuurtuin verder aangevuld met enkele persoonlijke accenten, zoals houten ‘landscape art’ en enkele sculpturen van kunstenaar Wilfried De Cock. “Vooral de fenikssculptuur ligt me na aan het hart,” licht Hantzen toe. “Hierin bewaren we een deel van de assen van mijn man. Ook hij was helemaal in de ban van deze plek. Zijn atelier, waar hij muziek componeerde, keek uit op deze tuin. Zo voelt het alsof een stukje van hem hierin verweven is.”


Piet Rietveld is alvast trots op deze ecologische tuin in zijn portfolio. “Als tuinaannemer vinden we het belangrijk dat de klant zichzelf kan zijn en dat wij met hen kunnen meedenken. Zo biedt niet elke tuin ruimte voor ‘spontane vegetatie’, maar in deze case bekijken we dat anders. Deze tuin is werkelijk een levende televisie, die elk seizoen een andere gedaante aanneemt. Daarom wilde ik dit project graag voor de wedstrijd inzenden. We zijn dan ook dankbaar dat de jury ons deze speciale erkenning heeft gegeven. Die vormt ook een mooie kroon op onze jarenlange samenwerking met Hantzen, die we graag tot onze klanten rekenen.”

Eigenares Hantzen Houwert met business unit manager Piet Rietveld