Eerste hulp bij gazonproblemen

Te droog, te nat, kale plekken, … het is niet altijd even makkelijk om een gazon te hebben die er het hele jaar door mooi bij ligt. Vooral de drogere zomers maken het moeilijk voor uw tuin om de heetste maanden te doorstaan. Wij geven u graag een paar tips en alternatieven om dit gazonprobleem aan te pakken.

Creëer schaduw

Gras heeft veel zonlicht nodig om te groeien en zijn mooie groene kleur te behouden, maar tijdens warme zomerdagen kan de hitte van de zon het omgekeerde effect hebben. Creëer daarom schaduwplekken met behulp van bomen en struiken. Die zullen het gras tijdens de heetste momenten van de dag de nodige bescherming geven. Let er wel op dat u ook weer niet te veel schaduw creëert, want te weinig zonlicht maakt dat er mos begint te groeien in uw gazon.

Grondverbeteraar

Ligt uw tuin op een zandgrond? Dan is dat mogelijk de oorzaak van uw bruine grasmat. Dit type bodem houdt water en voedingsstoffen niet vast, waardoor het gras dus niet de nodige voeding krijgt. Om het watervasthoudend vermogen van de zandgrond te verhogen, gebruikt u een grondverbeteraar zoals bentoniet of terracottem. Die hebben de eigenschappen om water te bufferen zodat gras wat langer van water kan genieten in langere droge periodes.

Kunstgras

Tegenwoordig is kunstgras nog nauwelijks van echt gras te onderscheiden. Het grote voordeel van kunstgras is dat u het hele jaar door kan genieten van een prachtig groen gazon dat niet onderhevig is aan de veranderende weercondities. Bovendien moet u kunstgras niet maaien en hoeft u zich ook geen zorgen te maken over onkruid en mos.

Waterdoorlaatbare kiezels met plantenborders

Wie liever geen gras meer zaait, maar toch een klimaatbestendige tuin wil, kan ook kiezen voor de combinatie van een waterdoorlaatbare verharding met weelderige plantenborders. Op die manier kan het regenwater voldoende in de grond sijpelen en oogt de tuin toch mooi groen. Zorg er dan wel voor dat u de juiste planten op de juiste plaats zet zodat ze volop kunnen groeien en bloeien.

Kan u een helpende hand gebruiken bij uw gazonprobleem of het kiezen van een goed alternatief voor uw grasmat? Aarzel dan niet om contact op te nemen met de tuinexperts van Willy Reynders. We gaan samen met u op zoek naar een oplossing op maat van uw tuin.