Uw gazon herstellen na droogte

Na een periode van enkele maanden droogte waarbij de gazon van groen naar bruin kleurt, vragen velen zich af “wat met onze gazon?”.

Verticuteer

De verzwakte gazons zijn kwetsbaar geworden voor allerhande ziektes en plagen. Het is dus belangrijk om in het najaar uw gazon klaar te stomen voor de herfst- en winterperiode. Verwijder al het dode materiaal door in het najaar te verticuteren. Zo wordt het overlevende gras voorzien van licht en zuurstof.

Bemesten en doorzaaien

Na het verticuteren zullen veel gazons er slecht uitzien, maar voor anderen valt het soms ook mee. In dit laatste geval volstaat het om uw gazon te bemesten met een goede najaarsmeststof voorzien van extra magnesium. Valt het resultaat van uw verticuteeractie tegen? Dan kan u het gazon best doorzaaien met een goed herstellend gazonmengsel alvorens uw grasmat met najaarsmeststoffen en topdressing te behandelen. Op deze manier komt uw gazon sterk uit de winter.

Gras dat beter tegen de droogte kan

Is uw gazon te zeer beschadigd? Dan kan u in september uw gazon opnieuw inzaaien met producten en graszaden die beter tegen de droogte kunnen. Zo kan u bijvoorbeeld het vochthoudend vermogen opdrijven door turf en/of terracottem in te werken. 1 kg terracottem kan 100 liter water bufferen, 1 zak turf kan 200 tot 300 lieter water bufferen. U kan ook grassoorten gebruiken die ipv 15 cm wortelgestel 30 cm diep in de grond gaan.

Overige tips

Denk eraan om ook in het voorjaar nog eens te bemesten en kalken. Weet u niet goed welke bemesting uw tuin nodig heeft? Neem dan een bodemstaal en dien het in ter analyse. U kan het aanvragen via de Bodemkundige dienst Belgie op www.bdb.be of via deze link.